SzaFi Dél-Amerikában

SzaFi Dél-Amerikában

FAQ

2014. november 24. - VZsó

Mit fogtok ott csinálni?

Utazni! Nem, nem dolgozni jöttünk. Legfeljebb farmokon fogunk melózni, szállásért és kajáért cserébe.

Milyen országokba mentek?

A tervezett útvonal: Buenos Aires - Uruguay - Argentína többi része - Chile - Bolívia - Peru - Ecuador - Kolumbia - Venezuela - Brazília - Paraguay - Buenos Aires. Annyit tennék hozzá, hogy Brazíliában nem sokat fogunk időzni, igazából szeretnénk észak-déli irányban átrepülni majdnem az egészet. Dél-Brazíliában van egy ismerősünk, őt meglátogatjuk, aztán megyünk az Iguazú vízeséshez (itt három ország határos egymással: Brazília, Argentína és Paraguay), aztán tovább Paraguayba.

Mi a helyzet a repülőjeggyel? Megvan a jegyetek a visszaútra is?

Amire az útvonal tervezésekor figyelni kellett, hogy a hat hónapos időszak végére vissza kellene érnünk Buenos Airesbe, ami az első állomásunk is egyben. Először ugyanis nem szerettünk volna egy teljes kört menni, hanem úgy gondoltuk, hogy elmegyünk Trinidad és Tobagóig, és onnan indulunk vissza Európába. Tehát eredetileg csak egyirányú repjegyet szerettünk volna venni, hogy megmaradjon a rugalmasságunk, aztán ha már nagyjából látjuk, hogy állunk idővel és pénzzel, megvesszük a hazafelé szóló jegyet. Az utazási irodában viszont kiderült két fontos információ. Az egyik, hogy az egyirányú jegy, amit a pelikánon találtam jó áron, kiderült, hogy nem létezik (csak nem lett frissítve), és hogy egy egyirányú jegy még két hónappal az utazás előtt is igen-igen drága lenne. Viszont az ügyintéző talált nekünk egy igen kedvező retúrjegyet (biztosítással együtt egy főnek 325.000 forint volt oda-vissza, és ugyanennyiért lehetett volna egyirányú jegyet venni). Viszont szerettük volna, ha megmarad a rugalmasságunk, így olyan jegyet vettünk, amelynek a hazaútra szóló dátumát lehet módosítani. Először tehát beütemeztük a visszautat május közepére. Még jó, hogy utazási irodán keresztül intézük mindezt, ugyanis valahogy kiderült, hogy ha az ember Argentínába repül, akkor bizony három hónapon belül kell lennie érvényes jegyének visszafelé. Turistaként ugyanis három hónapig tartózkodhatsz Argentínában, és az persze senkit sem érdekel, hogy te nem ugyanabban az országban szeretnél maradni hónapokig. Így tehát maradt az a megoldás, hogy a visszajegyünk februárra szól, de módosítható, kb. 20 euróért. Szóval januárban meglátjuk, hogy állunk az idővel és a költségvetéssel, és az alapján fogjuk módosítani a dátumot.

Vízumot kellett szereznetek?

Vízum nem kell sehova (elég az EU-s útlevél), csak Suriname-ba, de a kis Guayanákat az eredeti tervek szerint is kihagytuk volna.

Oltásokat kaptatok?

Természetesen igen, a váci úti Nemzetközi Oltóközpontban (sárgaláz, tífusz, tetanusz, hepatitis AB, és még egy nimerix hatóanyagú, bakteriális fertőzés elleni). Aki Dél-Amerikába szeretne menni, készüljön fel rá, hogy az oltások sokba fognak kerülni. Nagyon sokba.

Hogyan védekeztek a malária ellen?

Leginkább sehogy, mármint elsősorban a megelőzésre fogunk koncentrálni. A gyógyszerekkel ugyanis a következő a helyzet. Előre el kell kezdeni szedni, amikor az ember fertőzött területre ér, és még utána egy ideig. Van ugye a Lariam, amiről sok szépet hallani, és amit, nos, én nem vagyok hajlandó beszedni, mert egyelőre nem szeretnék skizofrén vagy öngyilkos lenni. A másikkal, a Malarone-nal meg az a baj, hogy max 60 napig lehet szedni, megszakítás nélkül, de mi több olyan országot is érintünk majd, ahol parás lehet a helyzet, és valószínűleg nem csak 60 napig. Marad tehát a szúnyogháló és az atomerős szúnyogriasztó spray-k, de ha neadjisten mégis elkapnánk, akkor sincs semmi veszve, mert ha egyből elkezded szedni a gyógyszert (ami termésetesen mindenhol kapható, és jóval olcsóbban, mint itthon), akkor szépen meg lehet gyógyulni. Egyébként nem igazán fogunk bemenni a dzsumbujba, mi inkább a partvonalon fogunk haladni, ahol nem annyira veszélyes a helyzet. És nyilván folyamatosan fogunk tájékozódni a helyiektől a maláriahelyzetről.

Hol fogtok aludni?

Remélhetőleg couchsurfereknél. Ha valahol nem sikerül vendéglátót találni, maradnak az olcsó hostelek.

Mi lesz a munkahelyetekkel?

Felmondtunk. Ugyan ígéretet nem kaptunk arra, hogy hazatérve egyből lesz munkánk, de mindkettőnket visszavárnak, tehát remélhetőleg folytathatjuk a melót a régi munkahelyünkön.

Mit szólt a család, a barátok? Nem féltenek titeket?

Hát, ez elég változó. Azért a többség pozitívan állt hozzá, hogy biztos izgalmas lesz. Meg persze irigyeltek bennünket. :) De persze mindenki hozzátette, hogy ugye tudjuk, hogy mennyire veszélyes a hely ahová megyünk, sőt, kifejezetten általános volt az elrablásunk és a megölésünk valószínűségének emlegetése. Nyilván alaposan utánaolvastunk a dolgoknak, és valóban vannak veszélyes helyek, de azért nem úgy kell ezt elképzelni, ahogyan otthon az emberek általában. Kolumbia például egyáltalán nem rossz hely, sokat javult a helyzet az utóbbi időben. Venezuela és Brazília sokkal neccesebb, részben ezért is fogunk kevés időt tölteni ezekben az országokban. És persze, nyilván vigyázni fogunk magunkra. Annyit még hozzátennék, hogy nem jó ha az ember folyamatosan paráztaja magát. Otthon is mutogatták nekünk a kirablós videókat meg cikkeket, de az a véleményem, hogy ez otthon is megtörténhet. Itt inkább akkor veszélyes a dolog, ha mondjuk látványosan turistaként viselkedsz, a neccesebb környékeken, főleg egyedül. Balázs haverunk, aki egy évig volt Dél-Amerikában egyedül, azt mesélte, hogy egy idő után már nagyon elege volt abból, hogy a szembe jövő turisták folyamatosan rémtörténetekkel paráztatták. Nem lehet rendesen élvezni az utazást, ha az ember állandóan fél. És a helyiektől is azt a tanácsot kaptuk, hogy ne féljünk, de legyünk óvatosak.

Honnan van erre pénzetek?

Gyűjtöttünk, félretettünk a keresetünkből az évek során. Sokan azt hiszik, hogy horribilis összegekről van itt szó. Pedig egy autó árából (2,5-3 millió Ft) el lehet menni ketten egy fél évre, bőven, és ebben benne van a repülőjegy kettőnknek, oda-vissza. És persze remélhetőleg a couchsurfinggel sokat fogunk spórolni a szálláson is. Reméljük, jól kalkuláltam a költségekkel, de persze rendszeresen vezetni és figyelni fogjuk a kiadásokat. Szóval igen, valószínleg a közeljövőben nem fogunk saját lakást vagy autót venni, de őszintén szólva ezek a dolgok nem is vonzanak bennünket. Tudom, a többség számára ez őrültségnek hangzik, de ez van, sorry.

A bejegyzés trackback címe:

https://szafidelamerikaban.blog.hu/api/trackback/id/tr606922777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása